Сутисківська громада
Вінницька область, Вінницький район

Будьте обережні! Водно-нітратна метгемоглобінемія!

Дата: 15.04.2022 10:46
Кількість переглядів: 772

Водно-нітратна метгемоглобінемія  отруєння,спричинене токсичною дією нітратів, яке  полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та розвитком ціанозу. 

Нітрати – це азотисті речовини, які утворюються внаслідок  розпаду органічних сполучень та аміачних мінеральних добрив, які поширено використовуються на сільсько-господарських угіддях , присадибних ділянках . Крім того, джерелом утворення нітратів є стічні води з вигрібних ям та тваринницьких ферм в сільських населених пунктах.

Зазвичай, метгемоглобінемія найчастіше спостерігається у людей, які проживають у сільській місцевості, де поширено використання води із децентралізованих джерел водопостачання (колодязів та індивідуальних свердловин). При вживанні питної  води з високим рівнем вмісту нітратів, в товстому кишківнику людини, внаслідок діяльності нормальної мікрофлори,  нітрати  перетворюються в нітрити. Саме нітрити, з’єднуючись з гемоглобіном крові, роблять його неактивним. Внаслідок чого,  в організмі утворюється замість гемоглобіну метгемоглобін та розвивається киснева гіпоксія.

До групи підвищеного ризику відносяться  діти до 3х років, яких вигодовують сумішами, приготовленими    на воді з колодязів. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, пов’язаний, насамперед, із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних  процесів, що відбуваються в ньому. У дітей, вражених  цією хворобою, може бути блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7–8% випадків закінчується  смертю.

Лабораторіями нашого відділу у 2021 році досліджено на вміст нітратів 70 проб питної води від  дітей  до 3-х років Тиврівщини. За результатами досліджень у 24-х пробах   нітрати значно перевищували допустиму норму.

З метою профілактики захворювання на метгемоглобінемію та з метою запобігання отруєнь нітратами необхідно дотримуватись наступних  рекомендацій:

  • Дотримуватись  водоохоронного  режиму в межах 50 м  навкруги колодязів.
  • Забезпечити  утримання колодязів в належному санітарно-технічному  стані та здійснювати заходи щодо належного їх утримання.
  • Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним  лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.
  • Використовувати якісну воду перевірену в лабораторії.
  • Не готувати дитячі суміші з використанням колодязної води, якщо не впевнені  у її якості.
  • Рекомендується вживання фасованої та бутильованої води .
  • При перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіряних покровів) слід негайно звертатися  за кваліфікованою медичною  допомогою.
  • В сільському господарстві використовувати отрутохімікати та пестициди з дотриманням санітарних норм та правил.

 

 Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях, тощо.  Кип´ятіння  забрудненої  нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність.

 

              Дотримуйтесь всіх рекомендацій та будьте здорові !

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь