A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сутисківська громада
Вінницька область, Вінницький район

Профілактика отруєнь грибами

Дата: 09.05.2022 09:33
Кількість переглядів: 419

Фото без опису

З настанням грибного сезону (  вже на початку травня з´являються сморчки, строчки і шампіньйони) зростає кількість отруєнь грибами, в тому числі із летальними випадками. У 2021 році в Україні зареєстровано 126 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок  яких постраждало 189 людей, з них – 32 дітей. Внаслідок отруєнь померли 21 дорослий і п’ятеро дітей.  Найбільше постраждалих від отруєння дикорослими грибами – 19 людей, з них – 6 дітей – зареєстрували у Вінницькій  області ( померли 2 дітей).            

         За 2020 рік у Вінницькій області зареєстровано 75 випадків отруєнь дикорослими грибами, під час яких постраждало 93 особи, в тому числі 4 дітей ( м. Вінниця – 41 особа, м. Ладижин – 5, Барський район – 2, Вінницький – 2, Жмеринський – 7 осіб, в т. ч. 2 дитини, Козятинський – 1, Калинівський – 2, Літинський – 1, Могилів – Подільський – 6, Мурованокуриловецький – 10 осіб, в т.ч. 2 дитини, Томашпільський – 2, Хмельницький – 1, Чернівецький – 13). Летальних випадків, на щастя, не зареєстровано.

Попереджаємо бути обачними, вирушаючи  на збирання грибів. Не беріть сумнівні пластинчасті гриби, бо це може бути бліда поганка – смертельно отруйний гриб. Оминайте червиві, старі та невідомі гриби. Не давайте  гриби в їжу дітям. Вони найбільш вразливі, важче хворіють.

Також не купуйте гриби з рук у невстановлених місцях та у випадкових осіб. Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами,що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються у торгівельній мережі.

Якщо ж ви все-таки отруїлися грибами:

-  негайно телефонуйте до «швидкої»: загальний номер  «103»

-   дотримуйтесь постільного режиму

-  пийте багато рідини (чиста вода або чай), це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини

-  прийміть сорбенти.

Категорично забороняється вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні  та кисло-молочні продукти   - це може прискорити всмоктування токсинів у кров, тим важче буде перебіг отруєння.

Не  займайтесь самолікуванням, це може нашкодити вам!

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти тому, що їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Пам´ятайте! Пильне ставлення до свого здоров´я   та  здоров´я   ваших близьких – основа для запобігання отруєння грибами!

«ДУ  ВІННИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ   ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МОЗ  УКРАЇНИ »


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь