Сутисківська громада
Вінницька область, Вінницький район

У День вишиванки відкрилась виставка національних сорочок у приміщенні селищної ради.

Дата: 20.05.2022 12:52
Кількість переглядів: 669

        Відділ освіти, культури, спорту і туризму Сутисківської селищної ради запрошує на виставку національних сорочок. У залі квітнуть  старовинні сорочки з експозиції Сутисківського музею «Слава» та вишиванки надані мешканцями нашої громади, Ніною Семко, Ніною Іскрою,  Тетяною Токар, Наталією Шакаєвою, Людмилою Козак.

Вийшли дівчата до  весняного таночка – вишиванки квітнуть, квітне усе навколо… Різні ті сорочки, як долі, і як ті дівчата, що їх вишивали й носили. Котрась у ній уперше закохалась, інша стрибала через купальський вогонь; усі, напевне, жали нивку батьківську чи й свою уже, підібравши мережані подоли і наставляючи засмаглі литки сонцю; засукавши вишивані рукава, вимішували й випікали хліб – золотий, як сонце, що наливало його в полі, і як руки, котрі випікали…

Фото без описуФото без опису

             Онде майстрині-вишивальниці, зібрались у гурток зимовим вечором біля пузатої мальованої печі… Поважні, урочисті: причетні ж бо до таїнства закодувати у візерунках та кольорах свої радості й болі, спогади і сподівання – вишивати. Здіймаються зітхаючи прегарні квіти на грудях, а ще кращі розквітають під пучками невтомних рук. Кому така краса? Батькові або матері, чоловікові чи коханому, донечці або синові…

             Ось вона, сорочка синові… У ній парубкував, у ній одружувався, у цю сорочку загорнув новонароджене дитя… у ній же Батьківщину боронити пішов… мамина молитва й вона, мамина вишиванка, рукавами-крилами  твою, воїне, вирвану ворогом душу однесла у вирій… Христос воскрес, і ти, воїне, воскреснеш у синій високості неба.  Христос воскрес - воскресне Україна! 

Фото без описуФото без опису             Носімо вишиванку! Закодовані в узорах заповіти праотців наших вестимуть нас щасливо долею, грітимуть душу, оберігатимуть від злого.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь