Сутисківська громада
Вінницька область, Вінницький район

Що потрібно знати про сухофрукти, перш ніж їх купувати?

Дата: 26.05.2022 16:44
Кількість переглядів: 1938

Сухофрукти, які у великій кількості можна знайти на прилавках магазинів, можуть бути не тільки корисними, а й небезпечними для вживання. Все залежить від того, який метод сушіння застосовувався для їх отримання.

Цінність і корисність сухофруктів підтверджено багатьма дослідженнями. Курага, родзинки, фініки, інжир, чорнослив містять безліч вітамінів, які так необхідні нашому організмові, і особливо, серцю.

Всі ці цінні властивості зберігаються у «правильних» сухофруктах – сухофруктах, які не піддавали спеціальній обробці отруйними хімічними речовинами. Саме цей досить дешевий спосіб швидкого висушування фруктів, який дозволяє заощадити ресурси, значно збільшити термін зберігання сухофруктів і надати їм «товарний» вигляд  - застосовується для отримання   більшості сухофруктів.

Але найбільш безпечними та корисними для здоров´я є тільки ті сухофрукти, які було отримано традиційним способом – природним сушінням.

Після сушіння сухофрукти втрачають свої природні кольори, про насиченість і яскравість й мови бути не може. Гарний колір досягається тільки за рахунок хімії.

Для отримання сухофруктів застосовують такі види сушіння:

-сушіння на сонці. Отримані в такий спосіб фрукти виходять твердими, не найкращий варіант.

- сушіння в тіні дозволяє отримати  напівм’які  фрукти. У порівнянні із сушінням на сонці, це кращий спосіб.

-оброблення токсичними хімічними речовинами ( сірчистий газ –двоокис сірки, добавка  Е 220) і термообробка. Це один із найбільш простих і доступних способів отримання  сухофруктів.

По-перше, оброблення сірчистим газом набагато швидше за природне висушування. По-друге, після такої обробки фрукти залишаються м´якими , недосушеними і важать більше, ніж звичайні сухофрукти, позбавлені вологи. По – третє, як консервант, сірчистий ангідрид допомагає не псуватися таким недосушеним сухофруктам. Сірчистий газ вбиває бактерії, але він також токсичний і для людини. Зауважте: сухофрукти, оброблені таким чином не їдять і шкідники!

Використання хімічних речовин для «сушіння» дозволяє використовувати навіть недостиглі фрукти. Їх занурюють у киплячу воду з гідроксидом натрію (їдка каустична сода Е 524). Тверда шкірка в цей час тріскається,і фрукти легше висушуються. А щоб вбити бактерії, які заводяться в тріщинах шкірки, фрукти обробляють тим самим сірчистим газом.

Ще один спосіб отримання сухофруктів – копчення рідким димом – не менш небезпечним канцерогеном. Щоб додати блиску, поверхню сухофруктів обробляють низькосортним жиром або гліцерином.

Після оброблення цими та подібними речовинами сухофрукти стають блискучими, їхній колір посилюється – яскраво- помаранчева курага, блискучий чорнослив, бурштинового кольору родзинки.  Апетитні, але небезпечні.

Такі сухофрукти найбільше поширені у продажу. У них привабливий вигляд, але вони небезпечні для здоров´я .У теорії, концентрації таких небезпечних речовин суворо обумовлені, і рекомендовані дози   не повинні завдати шкоди людському організму. Однак, купуючи дешеві сухофрукти  без повноцінної упаковки і «на вагу», ви навіть не знаєте, в якій країні вони були  виготовлені, і чи дотримувалися необхідні  норми невідомим виробником.

Такі сухофрукти ні в якому разі не можна їсти немитими.  Але навіть звичайного ополіскування під проточною водою буде недостатньо.

В нашому організмі сірчистий газ під дією рідини перетворюється на слабкий розчин сірчистої кислоти, яка подразнює слизову оболонку травної системи, що з часом може викликати ряд захворювань. Діоксид сірки при потраплянні в організм людини руйнує віт.В-1, викликає головні болі, діарею. Він є сильним алергеном для астматиків,  провокує задуху, набряк легень.

Як правильно мити сухофрукти? Щоб позбутися сірчистого ангідриду, найбільш часто застосовуваного для сушіння, сухофрукти слід замочити у холодній (!) воді. Тільки в такій воді сірчистий газ розчиниться.

1.Залийте сухофрукти холодною водою на 10-15 хв,періодично помішуючи.

2.Злийте, промийте під проточною холодною водою.

3.Обдайте окропом.

Щоб не отруїтися сухофруктами, запитайте у продавця, хто виробник, чи оброблені плоди діоксидом сірки, уважно вивчайте упаковку. Пам´ятайте, що натуральний продукт – зморщені, темні сухофрукти, і коштують вони вдвічі дорожче. Яскраві ж сухофрукти краще не купувати.

 

 

 

Завідувач відділу     Немирівського  відділу  «ДУ ВОЦ КПХ МОЗ України»                                                

                                                                                                                           Анатолій   Хмара

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь