A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сутисківська громада
Вінницька область, Вінницький район

ГУ ДПС у Вінницькій області інформує

Дата: 24.10.2023 16:17
Кількість переглядів: 120

 

Дотримання законодавства у сфері розрахункових операцій є обов’язком кожного суб’єкта господарювання

ГУ ДПС у Вінницькій області звертає увагу, що під час організації та проведення контрольно-перевірочних заходів особлива увага приділяється виявленню фактів здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації особи як суб’єкта господарювання, а також вимог порядку проведення розрахункових операцій при здійсненні продажу товарів. Аналіз податкової інформації показав, що переважна більшість суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на ринку, – це фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої групи. При цьому, більшість з них не використовує при розрахунках РРО/ПРРО, що суперечить чинному законодавству. Нагадуємо, що право не застосовувати РРО/ПРРО при продажу товарів на ринках мають лише платники єдиного податку першої групи. Відповідно до п. 291.4. ст. 291 Податкового кодексу України до платників єдиного податку першої групи належать фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Незадекларована праця – добровільна відмова від соціальних гарантій.

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що праця без належного оформлення позбавляє працівника соціальних гарантій. Кожен, хто погоджується на отримання заробітної плати в «конверті», стає незахищеним законодавством України. Відтак, така особа наражає себе на погані умови праці, відсутність виплати компенсації у разі хвороби чи нещасного випадку, відсутність оплати відпустки та офіційного трудового стажу. А в разі відмови в оплаті праці чи незаконного звільнення такий працівник позбавлений можливості захистити свої інтереси. Тож радимо всім, хто працевлаштовується, вимагати офіційного працевлаштування. Не погоджуйтеся на отримання зарплати у «конверті», не ризикуйте своїм майбутнім!

 

Трудова книжка ведеться в електронному вигляді.

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що в Україні, з метою вдосконалення обліку трудової діяльності, запроваджено електронну версію трудової книжки, яка є цифровим аналогом паперової трудової книжки. Така система дозволяє уникнути проблем пов’язаних з втратою чи пошкодженням паперового документа та надає можливість в будь-який час перевірити свій страховий стаж. Відтак, кожен роботодавець зобов’язаний надавати відомості про трудову діяльність своїх найманих працівників в електронному форматі. Зокрема, робити записи про прийняття на роботу, переведення чи звільнення, строкову військову службу та інші події, які раніше фіксувалися в паперовій формі. Щоб знайти електронну трудову книжку, необхідно увійти до особистого кабінету на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України .

Корисне платникам, які використовують єдиний рахунок

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що платники, які використовують єдиний рахунок, під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, зобов’язані при заповненні реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції  керуватися Порядком заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 із змінами.

Корисне юридичним особам – платникам податку на «нерухомість»

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що під час складання податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, при декларуванні «нового» об’єкту нерухомого майна, слід вказувати розмір мінімальної заробітної плати станом на 1 січня звітного ( податкового року) а не на момент складання (подання) Декларації платником податків. Наприклад юридична особа набула права власності на об’єкт нерухомого майна у листопаді 2022 року та не пізніше 20 грудня 2022 року зобов’язана задекларувати такий об’єкт. Звертаємо увагу, що  розмір мінімальної заробітної плати на 1 січня 2022 року становив 6 500 грн а з 1 жовтня 2022 було зріс до 6 700 грн. Враховуючи вищевикладене при декларуванні такого об’єкта юридична особа повинна застосувати мінімальну заробітну плату у розмірі 6 500 гривень.

Законом України  3219-ІХ скасовано делегування повноважень КМУ на визначення переліку товарів на потреби оборони держави

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ скасовано делегування повноважень Кабінету Міністрів України на визначення переліку товарів, виконаних робіт, наданих послуг на потреби оборони держави. Відтак, починаючи з 1 серпня 2023 року, передача товарів (виконання робіт, надання послуг) для потреб забезпечення оборони держави Збройним Силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України, Управлінню державної охорони України, Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з'єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, не обмежується переліком, який має визначати Кабінет Міністрів України, для незастосування коригуючої різниці згідно з п.п. 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 ПКУ.

Оновлено Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН

ГУ ДПС у Вінницькій області звертає увагу, що 30 вересня 2023 року набрали чинності зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12.12.2019 № 520. Змінами, зокрема, передбачається, що у разі, коли у квитанції до податкової накладної / розрахунку коригування зазначено код товару / послуги згідно з УКТ ЗЕД / умовним кодом товару / ДКПП, операція за яким стала підставою для зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування, платник податку має право подати письмові пояснення та копії документів виключно до такої операції. Крім того, впроваджено право ініціювати подання письмових пояснень та копій документів до розрахунків коригування, у яких передбачено зменшення суми компенсації вартості товарів / послуг їх постачальнику, отримувачем (покупцем). Для цього отримувач (покупець) надсилає такі пояснення та копії документів постачальнику (продавцю) через електронний кабінет в електронній формі з накладенням кваліфікованого електронного підпису, а постачальник (продавець) подає такі пояснення та копії документів з накладенням кваліфікованого електронного підпису до контролюючого органу. Результат розгляду комісією пояснень надходить в електронний кабінет отримувачу (покупцю).

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь