A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сутисківська громада
Вінницька область, Вінницький район

ГРИП ТА ГРВІ, що робити, щоб вберегтися?

Дата: 08.02.2024 15:18
Кількість переглядів: 48

         Фото без опису  З 22.01 по 28.01.2024  у Вінницькій області спостерігається середній рівень інтенсивності захворюваності  на грип та ГРВІ, що складає 719,1 випадки на 100 тис. населення та є на 21,7% вищим базового  рівня (590,5 випадків на 100 тис. населення).Впродовж тижня за медичною допомогою  з приводу  грипу та ГРВІ звернулось 10990 осіб, серед захворілих 5558 (50,5%) дітей.  Було госпіталізовано 416 осіб в т. ч. 263 дитини.

 

         Станом на 29.01.2024 року зареєстровано 1 летальний випадок від ускладнень грипу А. Хворий був жителем м. Вінниця, мав супутні захворювання та не був вакцинований від грипу.

За результатами лабораторних досліджень проведених ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» серед населення Вінницької області в переважній більшості циркулює вірус грипу типу А .

Починаючи з 4 тижня в порівнянні з 3 тижнем року спостерігається підвищення рівня захворюваності на 43% та прогнозується подальше зростання захворюваності на грип та ГРВІ.

Враховуючи ситуацію із захворюваністю та з метою попередження подальшого ускладнення епідемічної ситуації з грипу ГРВІ та COVID-19 Держпродспоживслужба рекомендує:

- Уникати скупчень людей - аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів. Особливо актуально під час сезону грипу та епідемій.

- Користуватися одноразовими масками при необхідності - щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Так маскою повинна користуватися людина, яка доглядає за інфекційним хворим чи просто спілкується з ним. Хвора людина повинна використовувати маску лише в одному випадку: якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками. Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам'ятати, що у будь-якому випадку маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться. Найкраще користуватися стандартними хірургічними масками, що мають вологостійку поверхню і довго залишаються ефективними. Економити чи лінитися вчасно замінити маску немає сенсу - волога маска не діє. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках - їх потрібно одразу викидати у смітник.

- Регулярно  провітрювати  приміщення  і  робити  вологе  прибирання  - як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії,  що  можуть  залишатися  активними  впродовж  годин  після перебування у приміщенні хворої людини.

- Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми - для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.

- Мати чисті руки - інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

- Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками - як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження. Багаторазові серветки та рушники, особливо у громадських місцях, суттєво підвищують ризик зараження і широкого розповсюдження інфекції. У таких умовах в якості одноразових серветок можна використовувати туалетний папір.


Вакцинація: найефективніший засіб захисту

Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу.   Вакцина  захищає  від усіх  актуальних  штамів  грипу,  є  безпечною   і ефективною.

Найкращий час для проведення вакцинації - напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж,всього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь