A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сутисківська громада
Вінницька область, Вінницький район

Обласна Рада ухвалила рішення щодо діяльності на Вінниччині церков у єдності з московським патріархатом

Дата: 01.05.2023 16:26
Кількість переглядів: 109

Фото без описуФото без опису    28 квітня на сесії обласної Ради депутати ухвалили рішення «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій на території Вінницької області». Воно стосується діяльності на території Вінниччини УПЦ у єдності з московським патріархатом.

У рішенні обласної Ради зазначено, що воно ухвалюється через антиукраїнську та антидержавну позицію переважної більшості релігійних організацій Української православної церкви у єдності з московським патріархатом, а також через непоодинокі факти колаборації з державою-окупантом. Крім цього,  обласна Рада посилається на рішення Конституційного суду від 27 грудня 2022 року, яким він визнав закон, що зобов'язує УПЦ МП вказати у своїй назві її приналежність до Росії, таким, що відповідає Конституції.

– Триває повномасштабна війна росії проти України. І в нашій державі – не місце колаборантам і зрадникам, які діють «під крилом» російської церкви та пропагують ідеологію ворога, – зазначив голова обласної Ради Вячеслав Соколовий. – Московська церква має бути заборонена! Не тільки на Вінниччині, але й на всій території країни. Своє слово обов’язково має сказати Верховна Рада. Саме на рівні держави мають бути врегульовані питання неможливості існування релігійних організацій, які підтримують окупанта. У московської агентури не повинно бути жодної можливості для реваншу. Для цього потрібен закон! Тож ми вдруге звернулися до парламенту та закликали народних депутатів невідкладно розглянули відповідні законопроєкти. А ми вже сьогодні робимо все необхідне, щоб на Вінниччині  московської церкви не стало якнайшвидше. Протягом останніх років обласною Радою з цією церквою не були подовжені попередні та не укладалися нові договори оренди будівель та землі, які є спільною власністю територіальних громад. Сподіваюсь, що наше рішення буде прикладом для громад області.

Своїм рішенням обласна Рада припиняє договори оренди нерухомого майна, земельних ділянок та забороняє будь-яке користування майном (в т. ч. договори про спільну діяльність), що є спільною власністю територіальних громад, сіл, селищ, міст Вінницької області, з релігійними організаціями УПЦ в єдності з московським патріархатом та іншими релігійними організаціями, афілійованими із центрами впливу релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться за межами України у державі, що здійснює військову агресію проти України.

         На сесії депутати підтримали пропозицію звернутися до територіальних громад Вінницької області щодо припинення договорів оренди нерухомого майна, земельних ділянок та заборони користування майном, що є власністю територіальних громад із релігійними організаціями Української Православної Церкви у єдності з московським патріархатом.

Крім цього, обласна Рада рекомендує Вінницькій обласній військовій адміністрації провести інвентаризацію земельних ділянок та релігійних споруд, що перебувають у державній, комунальній та приватній власності та передані в користування релігійним організаціям УПЦ в єдності з московським патріархатом та іншим релігійним організаціям афілійованим із центрами впливу релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться за межами України у державі, що здійснює військову агресію проти України.

Депутати також звертаються до Верховної Ради щодо невідкладного розгляду проєктів законів, які остаточно на законодавчому рівні заборонять діяльність російської церкви в Україні. Це вже друге звернення обласної Ради 8 скликання до центральних органів влади з цього питання. Перше було ухвалено 25 листопада 2022 року.

«Однак станом на сьогодні в Україні не заборонена на законодавчому рівні Українська православна церква в єдності з московським патріархатом та інші релігійні організації з центром в країні-агресорі, які ідеологічно обґрунтовують і підтримують військову агресію росії проти України та виправдовують усі військові злочини проти мирного населення. Вважаємо неприпустимим подальше існування та діяльність Української православної церкви в єдності з московським патріархатом та інших релігійних організацій з центром в країні-агресорі в Україні загалом та на Вінниччині зокрема», – йдеться у зверненні, яке обласна Рада підтримала 28 квітня 2023 року.

Рішення обласної Ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь