Сутисківська громада
Вінницька область, Вінницький район

Поради від фахівців Держпродспоживслужби, як уникнути харчових отруєнь під час великодніх свят!

Дата: 15.04.2025 13:15
Кількість переглядів: 46

       Фото без опису

         Великдень – одне з найвизначніших релігійних свят, що  знаменує собою перемогу над смертю і надію на вічне життя. До цього великого дня кожна господиня готується по-особливому, дбайливо збираючи Великодній кошик з пасками, крашанками та іншими стравами, які за традицією освячуються у церквах.

Проте, готуючись до свята, не слід забувати про небезпеку, яку можуть приховувати  елементарні продукти харчування або готові страви, приготовані з порушенням технології, з неякісної сировини або з порушенням режиму зберігання.

Щоб не зіпсувати святковий настрій, запобігти харчовим отруєнням і таким чином не зашкодити здоров’ю, варто знати і використовувати кілька простих рекомендацій від фахівців Вінницького районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Отже, слід пам’ятати, що більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів і святкувань.

З-поміж причин таких спалахів - залучення до приготування страв випадкових осіб, не обізнаних з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

Також, кишкові інфекції передаються через неякісно помиті овочі, зелень, фрукти, ягоди, придбані на стихійних ринках чи у приватних осіб.

До прикладу, при сальмонельозі основними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м’ясо птиці, приготоване з порушенням гігієнічних вимог. Ця хвороба вражає травну систему людини, а зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину.

Джерело кишкових інфекцій - хвора людина або бактеріоносій, а головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто працює в сфері обслуговування населення, як-то продавці продуктових магазинів, працівники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів.

Залишаючись на робочому місці, такі особи, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища. 

Не варто забувати і про таку небезпечну недугу, як ботулізм. Зараження може відбутись через в’ялену річкову рибу домашнього приготування, домашні консерви, копчену м’ясну і рибну продукцію, запечену на вогнищі картоплю, ковбаси і копченості у вакуумній упаковці. До отруєння також може призвести вживання дикорослих ранніх грибів, назбираних у лісі. Тому краще придбати їх у торговельній мережі.

Щоб уникнути кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати такі заходи профілактики:

  • не вживати продукти і напої сумнівної якості чи протерміновані продукти;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не купувати продукти, що швидко псуються і реалізуються без відповідних умов охолодження (ковбаси, кулінарні і кремові вироби, йогурти тощо);
  • не готувати страви «про запас»: їх бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без охолодження не повинно перевищувати 2-ох годин;
  • перед вживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити протічною питною водою, а при вживанні дітьми - обдати окропом;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі і миття посуду воду з відкритих джерел,  як-то річок, озер, підземних джерел, поверхневих вод;
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну фасовану;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом, обов’язково слід робити це після відвідування туалетів;
  • під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали  продукти сумнівної якості.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Слід пам’ятати: самолікування становить загрозу здоров'ю.

Відповідних правил безпеки варто дотримуватись і під час святкування на природі. Щоб Великодній пікнік не був зіпсований і не мав негативних наслідків для вашого здоров’я, фахівці Вінницького районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області радять:

  • не нарізайте м’ясо і овочі на одній дошці;
  • у кошику для пікніка сирі продукти не повинні лежати вище готових страв;
  • мийте руки, фрукти та овочі, ножі і поверхні, на яких нарізатимете і подаватимете їжу, захищайте їжу від комах;
  • м’ясні та інші висококалорійні страви збалансуйте овочами;
  • не беріть на пікнік торти, тістечка з кремом, інші солодощі – вони швидко псуються і часто стають причиною отруєння;
  • не зловживайте стравами з майонезом – вони швидко псуються при високих температурах повітря;
  • не тримайте страви на столі більше двох годин;
  • їжу, що залишилась після пікніка, не зберігайте на завтра;
  • не переїдайте – відмовтеся від додаткової порції, якщо відчули насиченість;
  • пам’ятайте: безпечної дози алкоголю не існує.

Приємного святкування! Хай ваш Великдень буде «смачним» і безпечним!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь