Африканська чума у свиней
У Вінницькій області були встановлені випадки захворювання на африканську чуму у свиней (АЧС) в господарствах. Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширен-ням та високим ступенем смертності. Гине до 100% інфікованих свиней.Африканська чума свиней не становить небезпеки для здоров’я людей. Лікарські засоби для профілактики і лікування АЧС відсутні. Тому єдиний метод боротьби із захворюванням — умертвляти і спалювати хворих свиней, щоб не допустити поширення вірусу. Джерелом хвороби є хворі свині, які виділяють вірус з сечею, калом, витіканнями з носа та іншими виділеннями.
Передача захворювання здоровим тваринам може здійснюватися через заражені вірусом корми, підстилку, гній, продукти забою тварин (м'ясо, м'ясопродукти, кров).
Клінічні ознаки захворювання: від зараження до появи клінічних ознак проходить 2-7 днів; у тварин підвищується температура тіла до 420С, з’являються задишка, кашель, пропадає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п'ятачку і хвості стають помітні червоно-фіолетові плями. Смерть настає на 1-5 день, рідше пізніше.
У разі спалаху АЧС усе поголів’я свиней у радіусі 3 км під загрозою знищення!
Вірус хвороби може зберігатися в:
• у трупах свиней — до 2,5 місяців;
• у замороженому м’ясі (–20 °C) — безкінечно;
• у копченій ковбасі та м’ясопродуктах — упродовж 5 місяців і більше;
• у солонині — до року;
• у гною та ґрунті залежно від пори року: до 3 місяців;
– термічна обробка вбиває вірус (не менше години при 50 °C).
Як запобігти занесенню вірусу АЧС?
• Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.
•Систематично проводити дератизацію (знищення мишей та щурів), контроль розповсюдження безпритульних тварин.
• Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.
• Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.
• Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.
• Не використовувати не перевірений біоматеріал для штучного осіменіння свиноматок.
• Не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо Ви мисливець на диких свиней.
• Не згодовувати свиням харчові відходи.
АЧС часто плутають з класичною чумою свиней. Найкращий спосіб убезпечити себе від такої помилки — вакцинувати тварин від класичної чуми. Тоді, за умов виникнення симптомів, класичну чуму можна буде виключити.
Пам’ятайте! При підозрі на АЧС сповістіть лікаря ветеринарної медицини.