Купуючи «вуличну їжу» - будьте уважні!
З 29 червня в Калинівці (Хмільницький район) зафіксовано спалах гострої кишкової інфекції. Захворіло 30 людей, серед них - 11 дітей. У кількох пацієнтів виявлено сальмонелу - небезпечну бактерію, яка викликає харчові отруєння. Такий же збудник було виявлено в соусі, що використовувався в закладі для приготування шаурми.
Сальмонельоз - це гостре інфекційне захворювання, джерелом якого можуть бути сільськогосподарські тварини та інфіковані люди. Найчастіше інфекція передається через заражені продукти тваринного походження - м'ясо птиці, яйця, майонези, соуси - особливі ті, що не пройшли достатньої термічної обробки. Зараження можливе й через брудні руки або кухонне обладнання.
«Шаурма/донер/фалафель» - саме такі вивіски можна зустріти на більшості кіосків з продажу вуличної їжі.
Найчастіше власники таких торгових точок не особливо замислюються над їх зовнішнім виглядом та якістю страв. Багато кіосків із шаурмою не мають дозволів. Продавцям елементарно ніде помити руки, тому навіть теоретично шаурму їсти небезпечно. Але якщо ви дуже вже її любите, потрібно звертати увагу на деякі зовнішні чинники:
- зовнішній вигляд самого кіоску - охайний фасад, належні санітарні умови в приміщенні, наявність холодильного обладнання, наявність водопостачання і каналізації, наявність умов для дотримання правил гігієни та дезінфекції; - наявність куточка споживача у закладі - інформаційного стенду з регламентованою інформацією, зокрема, про найменування власника та контактна інформація. Розміщений на видному і доступному місці, правильно оформлений куточок споживача наочно демонструє легальність діяльності суб’єкта господарювання, відповідальне ставлення до додержання вимог законодавства, а також відкритість і доброзичливість до споживача. - дотримання продавцем правил особистої гігієни, а саме, працювати в спецодязі, одноразових рукавичках. І ці рукавички повинні бути дійсно одноразовими, тобто одягатися перед приготуванням страви, а не використовуватися багаторазово. І перш ніж брати від вас гроші, рукавички продавець повинен зняти. Обов’язкове проходження працівником медичного огляду.
Що стосується самої їжі, то на відстані розпізнати якість продукту дуже складно. Різкий запах і розмаїття спецій говорять про те, що продукти, найімовірніше, зіпсовані. Приправи використовуються, щоб замаскувати це гостринкою. Всюдисуща корейська морква може закамуфлювати все, що завгодно. І звичайно, сам смак – у м’яса має бути смак м’яса, воно не повинно бути солодкуватим або позбавленим смаку, як гума.
Щоб уникнути харчових отруєнь, дотримуйтеся простих правил:
- сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо;
- яйця перед вживанням слід ретельно вимити;
- теплі страви з сирих яєць необхідно вжити протягом перших двох годин після приготування, а холодні - зберігати в холодильнику не більше доби;
- розморожувати кури слід в холодильнику;
- при приготуванні страв із птиці, не торкайтеся до інших продуктів;
- м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
- страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;
- для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, після використання обдавати окропом;
- дотримуватись на кухні взірцевої чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
- необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки з милом;
- не допускати змішування свіжо приготовленої страви із її залишками попереднього дня;
- не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
- під час поїздок не споживати швидкопсувні продукти: салати зі сметаною або майонезом, кремові вироби.
Дотримання елементарних правил гігієни — запорука вашого здоров’я!
Якщо після вживання їжі у вас або ваших близьких з’явилися симптоми нудоти, блювоти,болі в животі, підвищена температура тіла, загальна слабкість, то обов’язково потрібно звертатися до лікаря.
Пам’ятайте, що самолікування небезпечне! Бережіть себе і своїх близьких!
Вінницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
у Вінницькій області